SE VIDIMO JUNIJA 2023


cHEFI, KULINARIKA, NOSTALGIJA

Kulinarični festival GuštFest ponovno v Laškem!


V soboto, 11. junija, je v centru Laškega potekal festival GuštFest. Ulice Laškega so preplavile kulinarične dobrote, ki so jih za vse "guštne" ljudi pripravljali JRE chefi, na čelu katerih je stal  Marko Pavčnik, Laščan, ki sodi med prvo deseterico naj slovenskih chefov. 

Kulinarika je bila letos vsekakor nosilna tema GuštFesta. Kar 5 vrhunskih slovenskih chefov, ki jih združuje naziv članstva v združenju JRE, je na GuštFestu v Laškem kreiralo vsak svojo »ulično jed«, pri čemer so pri ustvarjanju jedi črpali sestavine iz vrha kulinarične piramide Laškega. Uroš ŠTEFELIN, Hiša Linhart, Radovljica,  Marko MAGAJNE, Galerija okusov, Petrovče, Jakob PINTAR, TaBar, Ljubljana, Filip BREZNIK, Hiša Raduha. In prej omenjeni domačin Marko PAVČNIK, restavracija Pavus – Grad Tabor Laško. Vsi ti so v Laško na sončno soboto privabili kup gurmanskega »street fooda« željnih obiskovalcev.

Poleg izpeljank »ulične hrane«, ki so v ospredje postavile tudi sestavine iz vrha kulinarične piaramide Laškega, kot so pivo, med, zelišča in pregreta smetana, je bila predstavljena tudi kolektivna blagovna znamka Okusiti Laško in lokalne dobrote, ki so jih obiskovalcem predstavljali certificirani nosilci kolektivne blagovne znamke Okusiti Laško. Od žganja, do medu in medenih izdelkov, testenin, čajnih mešanic, sokov in dekorativnih izdelkov ter naravne kozmetike – prav vse našteto in še več je svoje mesto našlo na tematski Aveniji Okusiti Laško, ki je obiskovalce festivala nagovarjala k spoznavanju in nakupu izdelkov vrhunske kvalitete lokalnega porekla, označene s certifikatom kakovosti Okusiti Laško.

Poleg razvajanja brbončic na osrednjem JRE trgu (Aškerčev trg)  in raziskovanja Avenije Okusiti Laško, so za ta dan novo, »guštno« ime dobile tudi bližnje uličice in trgi v starem mestnem jedru Laškega. Preimenovale so se v Medeno, Nostalgično in Sladko ulico. Na slednji sta se predstavljala še dva certificirana ponudnika kolektivne blagovne znamke Okusiti Laško – Thermana Laško s hišno sladico in destinacijsko slaščico Laško medenko, ki v sebi združuje okuse lokalno pridelanega medu, orehov in kulinarične posebnosti Kozjanskega, na robu katerega je tudi Laško – pregrete smetane. Hotel Špica pa je za sladke skomine poskrbel z z avihkom iz maslenega testa z jabolki in pregreto smetano, vanilijevo omako in sadnim želejem maline.

Guštfest je združeval odlično kulinariko in spontano druženje z znanci in prijatelji ter pestro dogajanje, ki je dišalo po nostalgiji. Boštjan Vrščaj, predsednik Turističnega društva Laško, ki je prireditev s pomočjo in podporo številnih tudi organizirala, je vtise o Guštfestu strnil takole: »Po dveh letih premora smo izjemno veseli, da se je Guštfest vrnil. Ostal je zvest kulinariki tako vrhunskih chefov, ki jih povezuje znak kakovosti JRE, kot tudi številnih drugih lokalnih ponudnikov, ki delujejo pod kolektivno blagovno znamko Okusiti Laško. Začinjen s ščepom nostalgije se je letos povezoval z mladimi, obudil otroško razigranost ter krepil sodelovalni duh. Ponosen sem, da je GuštFest pomagalo ustvarjati tako veliko organizacij, posameznikov in podjetij, ki so vsi skupaj pripomogli k temu, da je to soboto v Laškem bilo res guštno in luštno.«

******
Hvala! Hvala vsem, ki ste verjeli v nas in obiskali Guštfest 2022. Hvala vsem, ki ste ga pomagali organizirati in ste mu dodali vsebino. In hvala vsem, ki ste njegovo izvedbo finančno podprli.

Zaradi vseh vas je bilo luštno in "guštno".


ORGANIZATOR: Turistično društvo Laško 

SOORGANIZATORJI: JRE-Slovenia, Društvo ŠMOCL in STIK Laško - Okusiti Laško.

GLAVNI PARTNERJI:

Občina Laško

Thermana Laško

Pivovarna Laško Union d.o.o.

PATRON:

Pilih Beton

Kamnolom Rečica

ZLATI MECEN

Egal PB, d. o. o.

SREBRNI MECEN:

Inox Vrbovšek d. o. o.

T.L.S. d. o. o.

Krajevna skupnost Laško

Citycenter Celje

EEA Medved d.o.o.

BRONASTI MECEN

Vila Monet

Jezikovna šola ActiLingua, Lidija Šober s. p.

Arpros Gregor Lesjak s. p.

Frizerstvo pri Nataši, Nataša Resnik Plahuta s.p.

Komunala Laško

AMBASADOR

Apartmaji Urška

Tehnomatika d. o. o.


Na ogled postavljamo fotogalerijo "guštnih" trenutkov.  

FOTO UTRINKI GUŠTFESTA 2022
ANKETA ZA UDELEŽENCE DOGODKA
Guštfest Laško logo